Glenn Bech

OBS: Dette foredrag er flyttet fra Musikhuset til Badeanstalten.

 

Glenn Bech besøger Badeanstalten onsdag d. 20. marts kl. 19:30

 

Det bliver indsigtsfuldt og interessant, når den prisvindende forfatter, debattør og psykolog Glenn Bech inviterer publikum ind i sit litterære univers, der bl.a. præsenterer glødende og kraftfulde opråb fra den seneste udgivelse – manifestet “Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” fra 2022, der modtog ‘Politikens Litteraturpris’ samme år. I dette værk bevæger Glenn sig væk fra romanformen og har i stedet givet bogen mærkatet manifest. Bogen er et glødende og kraftfuldt opråb, hvor Glenn Bech brænder alle illusioner om lige muligheder ned og insisterer på at tale ud fra sine egne erfaringer i klassesamfundet.

I kender måske allerede ”Farskibet” fra 2021, som satte Glenn på det litterære landkort og indkasserede fremragende omtale fra alle sider.

I bogen møder vi Glenn og lillebroren René, efter at deres far har begået selvmord.

Igennem romanen åbner der sig en fortælling om en barndom, hvor faren var alkoholiseret, og en barndom mærket af den sorg, der plantede sig i drengene med farens fravær.

Da faren er forsvundet, opstår der endnu en tragedie i familien: moren får kæresten Erik, der drikker og slår hende. Drengene finder trøst i hinanden, i sorgen over faren og i hadet til morens senere kærester, samtidig med at de håndterer livets tragedier meget forskelligt.

Glenns opvækst er mærket af farens selvmord og forfølger ham i ungdomsårene, hvor Glenn udsættes for homofobi og synes mærket af en giftig kultur, hvor et usundt mandebillede har hersket, som medførte farens selvmord og var iboende i morens efterfølgende kærester. En maskulinitet, der er udtryk for en kultur præget af én måde at forholde sig til tingene, som Bech senere har berørt i den offentlige debat, og som har gjort ham sammenlignelig med den franske forfatter Édouard Louis.

Bogen er et stykke erindringslitteratur, der behandler traumet fra en manglende far og de efterfølgende tragedier, der indtrådte i drengenes liv. Traumet har forplantet sig i sproget, hvor teksten på én gang er proppet og hullet af ord, hvorfor bogen er kaotisk og fragmenteret at læse.

Bogen formår dermed på glimrende vis at afspejle den traumeramte erindring, hvor man forsøger at glemme, samtidig med at traumet sætter sig fysisk i kroppen og bliver omdrejningspunktet for livet. Farskibet er et stærkt vidnesbyrd om en utryg og traumefyldt barndom, der er vokset med ind i livet og videre ind i teksten og har skabt en stærk, vred og vigtig roman om klasse, køn, sorg og svigt.

 

For ”Farskibet” fik Glenn tildelt:

  • Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris
  • Stipendium fra Albert Dams mindelegat i 2021
  • Dansk Forfatterforenings talentpris
  • Blixenprisen 2022 for ‘Årets roman’
  • En nominering til Weekendavisens- og Montanas Litteraturpris

 

Bech er uddannet fra Forfatterskolen i 2019 og som psykolog i 2017 og er stadig praktiserende psykolog ved siden af forfatterkarrieren.

Det er muligt at købe Glenns bøger til arrangementet.

 

Teksten er delvist skrevet af Emma Karlebjerg, redaktør på Litteratursiden.dk

 

Tags:

Praktiske oplysninger

20. marts 2024 kl. 19.30
Én time før eventet
Sdr. Stationsvej 3-5

Særlig info

Numr. siddepladser.