De Forbudte Sange: Bodil Jørgensen & Martin Schacks Kvartet

En genforeningsfejring med “kant”. Kom med når skuespilleren Bodil Jørgensen kører hele registeret frem i anledning af 100 års jubilæet for Genforeningen – og så midt i Spil Dansk-ugen. Udgangspunktet er de sange der blev censureret ud af Den Blå Sangbog af den tyske besættelsesmagt i årene mellem 1864 og 1920. Historierne om grænser, sorg og længsel fortælles og synges med hele Bodil Jørgensens register af følelser, indlevelse, kærlighed og humor. Med Martin Schacks Trio som medspillere er man sikret en musikalsk ramme af højeste karat og sangene fra dengang vil fremtræde i nye opdaterede udgaver. Der er tale om en forestilling hvor ord og musik sammen belyser en tid som har været afgørende for vores selvfølelse som danskere i dag. Der indspilles en cd i december 2019 som vil være mulig at købe til koncerterne.

Medvirkende:
Skuespilleren Bodil Jørgensen

Pianisten og kapelmester Martin Schack

Kontrabassisten Jesper Hindø

Trommeslageren Martin Klausen

Trompetist Jesper Riis

Mere om “De Forbudte Sange”

Bag overskriften gemmer der sig et af de mere kuriøse kapitler i Danmarkshistorien. Danmark blev ved slaget ved Dybbøl reduceret med en tredjedel. Selvfølelsen fik et knæk og sorgen var til at få øje på. Fra at have været et land med flere kulturer og sprog samledes man nu om det der var tilbage, og sproget fik gennem de danske sange stor betydning i kampen for ny identitet. Specielt i det tabte land blomstrede sangkulturen både ved offentlige møder og i private hjem. Den tyske statsmagt begyndte at opfatte de dansksindede sange som protester mod den nye orden og censurerede sangene hvoraf mange blev forbudte at synge. På den måde opstod der hvide sider i Den blå Sangbog, forløberen til Højskolesangbogen. De fleste af sangene kendes af alle og læres fra barnsben, andre lever en mere perifer tilværelse men er ikke af den grund mindre interessante.
I anledning af 100 årsjubilæet for Genforeningen bliver det nu muligt at opleve de forbudte sange ved koncerter med skuespilleren Bodil Jørgensen. Bodil Jørgensen vil med sin hudløse indlevelse føre os helt ind i hjertet af det kit der binder os sammen og forløse sangene med al den kærlighed hun er kendt for i sit arbejde. Hun vil på scenen fortælle om historien og vinkle de enkelte sange med anekdoter og foredrage sangene på en måde der vil efterlade et varigt minde i publikums erindring.

Praktiske oplysninger

29. oktober 2020 kl. 19.30
Én time før koncerten
Sdr. Stationsvej 3-5

Særlig info

Numm. siddepladser